Subsidie voor muziekonderwijs in de Gemeente Haaren

Beste leden, vrienden en andere belangstellenden,

Zoals jullie weten hebben wij de afgelopen jaren de muzieklessen voor onze jeugdleden via de regionale muziekschool MIK georganiseerd. Omdat de meeste gemeenten in de regio een vaste jaarlijkse subsidie aan MIK gaven, waren de lessen nog redelijk betaalbaar. De ouders betaalden een deel en de vereniging nam een deel voor haar rekening.

Deze situatie is sterk veranderd omdat de gemeenten de subsidie aan MIK hebben stopgezet en MIK failliet ging. In omliggende dorpen zijn in samenwerking met of vanuit de gemeente initiatieven ontstaan om met de muziekverenigingen nieuwe mogelijkheden op te zetten om een alternatief voor het muziekonderwijs te ontplooien. Deze worden ook financieel ondersteund door de gemeenten, zie o.a. gemeente Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught. Binnen de gemeente Haaren is hiervan  vooralsnog geen sprake helaas.

Op dit moment hebben wij in Helvoirt (Harmonie Kunst Adelt), Haaren (Harmonie St. Gregorius) en Esch (Fanfare St. Willibrordus) de lessen opgezet via (ZZP)-contracten met docenten. Omdat de gemeente Haaren geen subsidie meer geeft, stijgen de kosten voor de ouders en de verenigingen. We kunnen deze situatie nog wel tijdelijk opvangen uit onze reserves en door de inzet van vrijwilligers, maar dit kan niet blijven duren.

Daarom hebben wij gezamenlijk aan de gemeente gevraagd om met ons mee te denken over een nieuwe, toekomstbestendige oplossing voor het muziekonderwijs in Haaren. Met alle raadsfracties zijn de afgelopen maand hierover gesprekken gevoerd. Ook met wethouder Johan van den Brand. De afspraak is gemaakt dat de drie verenigingen samen met de gemeente gaat uitzoeken hoe we in Haaren tot een oplossing kunnen komen. We nemen daarin de voorbeelden uit de omliggende gemeenten mee en willen ook andere alternatieven tegen het licht houden. Op dit moment is nog niet te zeggen welke oplossingsrichting zal worden gekozen.

Onze grootste zorg is natuurlijk het behoud van muziekonderwijs voor onze jeugdleden (maar ook voor oudere leden natuurlijk). Het mag duidelijk zijn dat de continuïteit van de verenigingen en het muziekonderwijs in Haaren in zijn algemeenheid hiermee gediend zijn.

Wij houden jullie op de hoogte van de vervolgstappen.
Heeft u suggesties, voorstellen of ideeën? Het bestuur staat ervoor open!

Groeten, het bestuur van Harmonie Kunst Adelt.